Osigurajte poziciju.

Poboljšajte svoju poziciju među rezultatima pretrage.

SEO optimizacija

SEO optimizacija je pojam koji ujedinjuje procese i potrebne vještine za poboljšanje pozicije određene web-stranice u rezultatima organskog pretraživanja. Drugim riječima, SEO optimizacija pomaže Vašoj web-stranici da izgleda u skladu sa SEO standardima. Kvalitetno optimizirane web-stranice postižu bolji rang među rezultatima vezanima uz pojmove koje korisnici pretražuju. Posljedično, SEO optimizacija može značajno povećati postotak organskih posjeta web-stranici i uspješnih konverzija. Svaki od navedenih parametara mogu dovesti do poboljšanja učinkovitosti prodaje i na kraju - veće zarade.

SEO optimizacija kao pojam

SEO je kratica koja označava Search Engine Optimization. SEO optimizacija je postupak namijenjen poboljšanju ranga određene web-stranice u organskim rezultatima pretraživanja. Također, vrlo često je vezana uz web dizajn i projekte izrade web-stranica. Međutim, SEO optimizacija nije povezana s plaćenim oglašavanjem, već izravno s maksimizacijom organskog prometa s tražilica. Rezultati organskog pretraživanja isključivo se temelje na algoritmima tražilice.

Današnje vodeće tražilice su Google, YouTube, Bing i Yahoo. Unatoč mogućim razlikama u rezultatima pretraživanja, sve tražilice imaju jedinstven cilj - pružiti najbolje moguće rezultate korisnicima. Organski rezultati pretraživanja pokreću algoritme tražilice, koji uspoređuju web-stranice s pojmom kojeg se pretražuje. Nakon toga rangiraju web-stranice ovisno o relevantnosti sadržaja u odnosu na tražene ključne riječi. Mnogo je toga potrebno uzeti u obzir za uspješnu SEO optimizaciju. Među njima postoje tri glavna čimbenika koji ovise o tome kako će organski rezultati pretraživanja izgledati. To su arhitektura web-stranice, sadržaj i povezanost.

Važnost SEO optimizacije

Najvažniji cilj SEO optimizacije je prilagoditi web-stranice kako bi se olakšalo njihovo pronalaženje, kako korisnicima tako i tražilicama. Tražilice se ažuriraju gotovo svakodnevno i postaju sve "pametnije". Unatoč tomu, još uvijek ne mogu imati sposobnost čitanja i razumijevanja web sadržaja kao što to mogu ljudi. SEO optimizacija pomaže tražilicama da razumiju kontekst određene web-stranice te upućuje kako njezin sadržaj može biti iskoristiv korisnicima.

Slijedom toga, ispunjavanje kriterija i standarda koje obuhvaća SEO optimizacija može dovesti do povećanja organskog prometa. Visoki rang u rezultatima organskog pretraživanja označava vjerodostojnost koju dodjeljuju tražilice određenoj web-stranici. Ta vjerodostojnost puno znači korisnicima koji upotrebljavaju određene pojmove ili ključne riječi za pretraživanje. Korisnici imaju povjerenje u prosudbu tražilaca i njihovu procjenu relevantnosti određenog sadržaja. Konačno, uzevši u obzir oba parametra, svaki kreator sadržaja može očekivati ono što je najvažnije - organski promet. Svakako je moguće računati na mnoge prednosti kada se postigne željena količina organskog prometa.

Prednosti SEO optimizacije

Danas se broj korisnika Interneta procjenjuje na oko četiri milijarde ljudi, što je 57% svjetske populacije. Neke procjene pokazuju da se dnevno izvrši oko 6 milijardi pretraživanja. Drugim riječima, svakome se pružaju milijuni mogućnosti da bude pronađen. Vrlo je važno prepoznati mogućnosti i prednosti koje pruža SEO optimizacija. Između ostalog, može izravno usmjeriti korisnike na one web-stranice čiji sadržaj može ponuditi odgovor ili rješenje njihovog problema. Iz tog razloga je organski promet najbolji i najcjenjeniji oblik mrežnog prometa. Svatko bi trebao pokušati osigurati svoj udio u iznimno velikim količinama dnevnih, tjednih ili godišnjih pretraživanja.

Naposljetku, mnoge pogodnosti mogu se pronaći i iz aspekta povrata investicija. Organski promet može imati značajan utjecaj na rast prodaje i postotak uspješnih konverzija. Zapravo, sve dolazi iz jednostavne logike. Vjerojatnije je da će Vaše usluge ili proizvodi biti primijećeni zahvaljujući višem položaju u rezultatima pretrage. Kao što je ranije navedeno, korisnici vjeruju rezultatima pretrage koje tražilice prikazuju. S obzirom na tu činjenicu, zaradit ćete njihovo povjerenje ako dostignete visoku razinu vjerodostojnosti među rezultatima pretraživanja koje smatraju važnima.

Razmišljate o SEO optimizaciji svoje web stranice?

Možemo Vam pomoći savjetom, prijedlogom i iskustvom!

twitterfacebooklinkedininstagram